top of page
pexels-photo-1054397.jpeg

IT-infrastructuur

Het werken en verlenen van zorg op afstand is een belangrijk middel om de kans op besmetting en verspreiding van het COVID-19 virus tot een minimum te beperken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan online consulten of werkoverleg via online meetings (beeldbellen). In de praktijk blijkt echter dat de IT-infrastructuur niet altijd op orde is, waardoor het werken en verlenen van zorg op afstand wordt belemmerd. Gevolg: patiënten worden weer uitgenodigd voor een fysiek bezoek op de polikliniek.

Tips voor beeldbellen

  • Geef specialist goed werkende apparatuur en vooral ook een goede handleiding.

  • Laat een ICT-deskundige enkele online consulten meedraaien.

  • Laat in eerste instantie patiënten beeldbellen die gevoel hebben met techniek.

  • Start niet met alle specialismen te gelijk maar start in cohorten van 2-4 specialisten zodat met ook adequate ondersteuning kan geven.

Best practice 1: zorg op afstand

Op een Pijnpolikliniek in ziekenhuis X wordt de benodigde poliklinische zorg nu voor 75% op afstand gegeven, iets wat in het verleden ondenkbaar was.

“In ziekenhuis X wordt de peroperatieve screening van patiënten in meer dan 60% van de gevallen op afstand gedaan”

Verdere Best Practices

Patiënten worden gestimuleerd het ziekenhuis zoveel mogelijk digitaal de benaderen o.a. door: 

- het digitaal muteren van hun gegevens en maken van afspraken via de patiëntenportaal. In de hal van het ziekenhuis komen mutatiezuilen waar de patiënten met paspoort/indentiteitskaart zijn gegevens kan updaten. Op dit moment is 40% van de patientgegevens onvolledig. Het ziekenhuis kan door verbetering sneller en beter communiceren met de patient en is daarmee ook betrouwbaarder geworden in deze tijd. 

- De patiënten worden gestimuleerd om zelf afspraken te maken via het patentportaal door de telefonische contactmogelijkheden te verminderen.

- In de toekomst kan men doormiddel van mutatiezuilen en aanmeldzuilen mogelijk balie-loos gaan werken op poliklinieken 

bottom of page